Aansprakelijkheid festivalorganisatie
We zitten er weer middenin: het festivalseizoen! Weekenden vol muziek, dansen, eten, drinken en (hopelijk) zon zijn aangebroken. Er zijn zelden grote ongelukken op festivals. Toch zullen bij veel festivalgangers ergens in het achterhoofd de woorden ‘verdrukking tijdens Love Parade’ hangen. Gelukkig was dit een ontzettend nare uitzondering. De kans op relatief kleine schade is op een festival wel groter.
De combinatie van veel mensen, alcohol, vermoeidheid en tegelijk enthousiasme kan een gevaarlijke cocktail zijn. Mensen letten niet zo goed op, dansen wild of zijn dronken. Dan gaat het soms gewoon mis. Maar hoe zit het met aansprakelijkheid van de organisatie op festivals?
Als de ene bezoeker de andere bezoeker expres laat struikelen is de vraag over aansprakelijkheid niet zo lastig. Bij letsel dat komt doordat er iets organisatorisch niet goed in elkaar zit, is het antwoord op deze vraag lastiger.
Burgerlijk Wetboek
In het Burgerlijk Wetboek staat dat het voor organisatoren van festivals verplicht is om zich aan de zorgplicht te houden. Dit betekent dat een festivalorganisator een aantal verantwoordelijkheden heeft. Zo is hij verantwoordelijk voor een veilige situatie. Dit doet de organisator door aan de veiligheidseisen te voldoen. Er zijn veel verschillende veiligheidseisen, maar het gaat dan bijvoorbeeld om nooduitgangen en dat er EHBO aanwezig is.
Zorgplicht en het kelderluik
Soms houdt een organisatie zich niet aan de zorgplicht. Of beschuldigt iemand anders de organisatie daarvan. Om te testen of de organisator de zorgplicht geschonden heeft, wordt gebruik gemaakt van de kelderluik-criteria. Dit zijn vragen en afwegingen die door de rechtbank zijn vastgesteld. Het gaat in het geval van een festival om de volgende vragen:
- Hoe waarschijnlijk is het dat een festivalganger onvoorzichtig of onoplettend is?
- Hoe groot is de kans dat daaruit schade ontstaat?
- Hoe ernstig kunnen de gevolgen daarvan zijn?
- Was het mogelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en hoe bezwaarlijk is het om deze maatregelen te nemen?
Door de antwoorden op deze vragen te analyseren kan een letselschade advocaat erachter komen of de organisator de zorgplicht geschonden heeft.
Algemene voorwaarden?
Als je je ticket voor een festival koopt, moet je akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Hier staat zo goed als altijd iets in dat te maken heeft met letsel. Meestal is het: ‘de organisatie onthoudt zich van aansprakelijkheid voor eventueel opgelopen letsel’ of iets met dezelfde betekenis. Hoewel dit in de algemene voorwaarden staat, is dit niet altijd waar. Als de organisatie van het festival echt de zorgplicht geschonden heeft, is de organisatie gewoon aansprakelijk.
Als je ergens bent waar veel mensen zijn is het natuurlijk altijd belangrijk om zelf ook goed op te blijven letten. Mocht je helaas toch een vervelend einde aan je festival gehad hebben en letsel opgelopen hebben waar je zelf geen schuld aan hebt, dan kan SAP Letselschade Advocaten je helpen. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in alles wat met letselschade te maken heeft. Je kunt v rijblijvend en gratis contact opnemen om te bespreken wat we voor je kunnen doen.