Aansprakelijkheid bij bedrijfsuitjes
12 april 2023 
in Actueel

Aansprakelijkheid bij bedrijfsuitjes

Voor veel werknemers is het toch wel het hoogtepunt van het jaar: het bedrijfsuitje. Maar wat ga je doen? Op internet zijn veel lijstjes te vinden met inspiratie voor bedrijfsuitjes. Soms staan die lijstjes vol met activiteiten als Escape rooms, bingo of een pubquiz. Maar steeds vaker roepen ze jou en je collega’s op om te komen skydiven, paintballen of karten.

Het lijkt erop dat een bedrijfsuitje meer gewaardeerd wordt, als het extremer is. Zoals iedereen zich voor kan stellen, heb je met paintballen meer risico op een ongeval dan met een pubquiz. Dit gaat uiteraard om de activiteit zelf, maar ook omdat de extremere bedrijfsuitjes meestal uitbesteed moeten worden. De meeste bedrijven hebben gewoon niet de ruimte en de mogelijkheden om op locatie te karten… Dat betekent dat er ook reistijd en -afstand bij komt kijken. En dat de vraag de kop op kan steken: wie is er verantwoordelijk en aansprakelijk als er iets misgaat?

Zorgplicht

De werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat de werknemers zo veilig en gezond mogelijk hun werk kunnen uitvoeren. Dat is de zorgplicht die een werkgever heeft. Deze zorgplicht geldt alleen bij het uitvoeren van werkzaamheden. Een bedrijfsuitje is vaak buiten werktijd en er worden geen werkzaamheden die bij de functie horen uitgevoerd. Dit maakt aansprakelijkheid lastig.

Artikel 7:611

In de wet is een artikel opgenomen dat hier meer duidelijkheid over geeft. Dit artikel gaat over ‘goed werkgeverschap’. Hier staan geen concrete regels in, maar het is een algemene bepaling die bijvoorbeeld kan worden ingevuld door de verzekeringsplicht. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een werknemer hij zijn werknemers op de hoogte moet stellen van risico’s en een verzekering afsluit voor deze risico’s. Ook wanneer het om iets gaat wat niet direct een werkzaamheid is, maar wat wel gezamenlijk ondernomen wordt.

Goed werkgeverschap in de praktijk: het rollerskate-arrest

Er was eens een bedrijf dat per drie maanden een activiteit organiseerde voor alle werknemers. Deze activiteit vond plaats buiten werktijd. Helaas verliep niet alles op rolletjes. Eén van deze activiteiten was een workshop Dansen op Rollerskates. De workshop werd gegeven door een extern bedrijf, maar vond plaats in de hal van het eigen bedrijf. Voordat de workshop begon trok een van de werknemers de rollerskates aan en vertrok naar de hal. Onderweg bleek dat het rollerskaten nog niet helemaal goed ging. De werkneemster viel en brak haar pols.

De rol van de werkgever

Deelname aan deze workshop was niet verplicht, het was geen activiteit die bij de functie van de werkneemster hoorde. Wel was de activiteit georganiseerd door de werkgever en vond het plaats in het bedrijf. De rechter was van mening dat dansen op rollerskates een activiteit is waar duidelijk gevaren bij kunnen komen kijken. De werkneemster had op het moment dat ze de rollerskates aandeed, nog geen instructies gehad over hoe ze hier het best op kon rollen. Ook had ze geen beschermingsmiddelen gekregen. Hoewel de werkneemster vrijwillig meedeed aan deze activiteit, vond de rechter toch dat de werkgever in strijd had gehandeld met goed werkgeverschap.

Conclusie

Door de aanvulling van goed werkgeverschap op de zorgplicht, is een werkgever vaak aansprakelijk als er tijdens een bedrijfsuitje iets gebeurt. Heb jij schade opgelopen tijdens een bedrijfsuitje of een bedrijfsongeval? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Een van onze letselschade advocaten belt je dan terug en bespreekt gratis alle mogelijkheden.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.