Ziekenhuizen verenigen zich tegen tabaksindustrie
03 februari 2018 
in 2018

Ziekenhuizen verenigen zich tegen tabaksindustrie

De tabaksindustrie staat al jaren onder druk. Iedereen weet dat roken slecht is voor je gezondheid en het wordt de sigarettenfabrikanten steeds vaker verweten dat ze mensen verslaafd maken aan hun product.

Afgelopen donderdag maakte het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis bekend zich aan te sluiten bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Het ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker vindt dat de sigarettenmakers echt verkeerd bezig zijn en vraagt het Openbaar Ministerie stappen te ondernemen.

Tegenstanders van de rookwaren wijzen vooral op de verslavende stofjes die de fabrikanten in de sigaretten stoppen. Die stofjes zouden de sigaretten nog verslavender maken dan ze al waren. Ook hekelen zij de slinkse wijze waarop de tabaksindustrie probeert de wet- en regelgeving te omzeilen.

René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, zegt dat zijn artsen ‘dweilen met de kraan open’. Dag in dag uit zijn zij bezig kankerpatiënten te behandelen en beter te maken, terwijl de tabaksindustrie precies het tegenovergestelde doet. Volgens Medema maken ze mensen willens en wetens verslaafd aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret.

De groep tegenstanders groeit met de dag. Zo steunt een vereniging van artsen de zaak met een bedrag van € 100.000 en sluit ook het Universitair Medisch Centrum Groningen zich aan bij het initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek. Het streven is om alle universitaire medische centra achter het initiatief van de aangifte te krijgen.

VSK

De tabaksfabrikanten zien dat ze steeds meer tegenstanders krijgen. Directeur Jan Hein Sträter van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten VSK hoopt dat de grootte van de groep die de aangifte steunt geen invloed heeft op hoe het OM de zaak beoordeelt. Het OM moet de kwestie volgens hem objectief en neutraal benaderen en dient zich niet te laten leiden door druk van buitenaf. Tabaksproducten worden volgens alle wetten en regels geproduceerd en er is geen reden om aan te nemen dat de fabrikanten deze regels overtreden. Sträter maakt zich dan ook niet druk om de beslissing van het OM. Volgens hem is de aangifte niets meer dan een publiciteitsstunt.

Vorig jaar presenteerde het CBS een rapport waarin werd bevestigd wat we al wisten: rokers hebben een aanzienlijk lagere levensverwachting dan niet-rokers. Zo’n 23% van de zware rokers haalt de 65 niet. Lees hier meer over dit rapport.

 

 

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.